Nieuws

Mobiele grofvuilinzameling

Het nieuwe college van Schiedam zet in op een schonere stad. Als één van de onderdelen hiervan zal Irado, in opdracht van Gemeente Schiedam, experimenteren met de uitbreiding van de grofvuilavonden. Deze mobiele grofvuilinzameling is al bekend in Schiedam Oost en er worden nu extra locaties toegevoegd in o.a. onze wijk Schiedam-Noord. Hier kun je je grofvuil gescheiden inleveren.

Lees er hier meer over

Verslag ALV 2023 is beschikbaar

Het verslag van onze ALV van 11 april 2023 is gereed en staat op de site. U kunt het verslag vinden in de rubriek Ledenvergadering.

Jaarverslag 2022

Het jaarverslag van 2022 staat op de website. Hierin vindt u ook de jaarrekening van 2022 en de begroting over 2023.
Klik hier om het jaarverslag te bekijken.

Bewoner aan het woord
Nextdoor, haal meer uit je buurt

De strijd tegen de Buxusmot

De Buxus in diverse tuinen in de Vogelbuurt worden aangetast door een uitheemse soort. De zogenaamde buxusrups, en in een later stadium van de levenscyclus, de buxusmot. Hoe kerken je deze plaag en wat kan je er aan doen?

Er is sinds een aantal jaar een nieuwe uitheemse ruspsensoort in Nederland actief. Het is zeer aannemelijk dat deze soort via import van Buxusplanten naar Nederland is gekomen. Van steeds meer buurtgenoten wordt vernomen dat ook in de tuinen en op de balkons in de Vogelbuurt de buxus wordt aangetast door deze rups en/of mot.

De buxusrups

Zowel de rups als de mot veroorzaken veel schade, daar ze zich meerdere keren per jaar voortplanten. Zeker in het voorjaar wanneer het weer wat warmer wordt en de temperatuur boven de tien graden komt. Ze worden dan actief en vreten de buxusbladeren aan.

Hoe kunnen ze worden bestreden?

Verwijder zoveel als mogelijk de rupsen en poppen. Knip de spinsels uit de buxus. Als een buxus zwaar is aangetast kan men het beste de struik verwijderen of heel laag afknippen. Voer de struik en/of de afgeknipte takken in een afgesloten zak of container af. Het beste is om al tijdig, met name in het voorjaar. op rupsen te controleren en snel te beginnen met bestrijding. Dit heeft alleen effect op de rupsen. Op de eitjes hebben de bestrijdingsmiddelen weinig tot geen effect. Regelmatige controle is noodzakelijk daar er kans bestaat op herbesmetting vanuit de omgeving.

Er bestaan diverse gewasbeschermingsmiddelen. Vraag bij aan specialisten bij de gerenommeerde tuincentra welke middelen het beste werken.

Het besproeien doe je het beste in de vroege avond. Hierdoor worden andere nuttige en onschadelijke insecten niet getroffen. Lees altijd goed de aanwijzingen op de verpakking en ga zorgvuldig te werk bij het vernevelen van het bestrijdingsmiddel. Larven en jonge rupsen bevinden zich voornamelijk aan de onderkant van de bladeren. Herhaal de bespuiting een of twee keer, steeds na ca. 12 dagen. Dit is nodig, omdat bij een bespuiting meestal niet alle rupsen worden geraakt. Bovendien werken de middelen alleen goed tegen jonge rupsen; oudere rupsen, poppen en eitjes worden hiermee onvoldoende bestreden. Controleer regelmatig of er nog (nieuwe) rupsen worden aangetroffen.

Er bestaan ook diverse natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Gedacht kan worden aan feromoonvallen en bestrijding met bacteriën waar de rups en mot gevoelig voor zijn.

Agenda

Geen evenementen.

Irado, ophaalschema

Hoofdsponsor website:

Website sponsored door Webspresso, Bureau voor Internetcommunicatie